Uyarakq og Peand-eL nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2016

Med albummet ”Kunngiitsuuffik” (”Et land uden konge”) har den elektroniske undergrundskunstner Uyarakq og den kendte rapper Peand-eL produceret et imponerende eksperimenterende mesterværk, som allerede har fået stor ros af musikanmelderen Juaaka Lyberth, der komplimenterer duoen for at have mod til at portrættere den grønlandske ungdoms hårde liv og bringe politik tilbage i grønlandsk musik. Nu tilslutter Nordisk Råd sig rosen og nominerer ”Kunngiitsuuffik” til deres musikpris for 2016.

Uyarakq at Arctic Sounds 2016

Uyarakq til Arctic Sounds 2016

I forbindelse med samarbejde mellem Uyarakq og Peand-eL, er det i særdeleshed interessant, at projektet umiddelbart kunne lyde som opskriften på en fiasko: Et album udgivet på eget selskab med musik af en elektronisk kunstner uden bred appeal (som plejede at spille heavy metal i Aarhus) og Grønlands måske mest udskældte rapper, som, på trods af at have tre albums bag sig, aldrig har formået at gentage succesen med hittet ”Takoqqaarnerit” fra hans første album?

Peand-eL

Peand-eL

Enhver tvivl overfor projektet fordufter dog ved første gennemlytning. Duoen komplimenterer hinanden eminent. Peand-eL’s vokal bibringer numrene attitude og liv, mens Uyarakq’s skizofrene legesyge tilgang til musikproduktion giver sangene farve og dramatisk udvikling. Desuden har duoen på overbevisende vis tilføjet reallyde, kendte grønlandske gæsteartister og referencer til klassiske grønlandske sange og stilarter. Alt i alt har duoen produceret et innovativt og imponerende album, der kan fastholde lytternes opmærksomhed, selvom de ikke forstår grønlandsk.

Tilsammen fremstår duoen Peand-eL og Uyarakq som en overraskende genistreg.

”Kunngiitsuuffik” kan købes på itunes her.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *