Inuit Feet


 

Inuit Feet er et band med base i Århus. Bandets frontfigur Kristian Mikkelsen er født i Nanortalik, hvor han tilbragte sin tidlige barndom. Som femårig flyttede han til Sønderjylland med sin mor og søster, og da han var teenager flyttede familien til Nuuk i et par år.

Kristian Mikkelsen grundlage Inuit Feet omkring årtusindeskiftet, fordi han syntes der manglede en helt bestemt slags grønlandsk musik i verden. Med hjælp fra en lille håndfuld musikere fra Århus-egnen, begyndte han at skrive sange, som i første omgang havde tekster på grønlandsk. I takt med at bandets live-publikum begyndte at tælle flere og flere dansktalende, begyndte danske ord at snige sig ind i de grønlandske tekster. Kristian Mikkelsen har selv forklaret fordelen ved sprogblandingen med: ”Deres fantasi den får bare frit spil, med de der få ord på dansk.”

Blandingen af grønlandsk og dansk kunne allerede høres på gruppens første EP fra 2004, hvor nummeret ”Det Dybe Blå” var et eksempel på dette. Desuden blev der gjort brug af engelsk på nummeret ”Asererniarit”.

EP’en var finansieret af Gramex og Inuit Feet opnåede noget spilletid på KNR i forbindelse med udgivelsen. Nummeret ”Det dybe blå” blev desuden benyttet som underlægningsmusik på den 13. udsendelse af DR1 programmet ”Ha’ Det Godt” som blev vist første gang d. 9. november 2010.

I januar 2012 var Inuit Feet igen i studiet for at indspille, denne gang EP’en ”Alverdens ulykker”. Ligesom på den første EP, blev der gjort brug af flere sprog, dog denne gang delt mere stringent op med sange på henholdsvis grønlandsk og dansk. Som noget nyt havde Kristian Mikkelsen sat musik til to digte at forfatteren og provokatøren Ole Korneliussen der, ligesom Kristian Mikkelsen, er fra Nanortalik men bosat i Danmark.

”Alverdens Ulykker” var dels finansieret af Gramex og dels af Århus Sangskriverværksted som tildelte Kristian Mikkelsen vandreguitar-prisen i 2010, hvori en dags studietid i Århus Lydstudie indgik.

Siden “Alverdens Ulykker” har Inuit Feet udgivet en række singler.

Det var fra begyndelsen Kristian Mikkelsens erklærede mål at komme til Grønland og spille med bandet. Efter 10 år lykkedes dette, da Inuit Feet spillede til Arctic Sounds festivalen i Sisimiut i 2014. Siden da har bandet jævnligt turneret i Grønland.

 

Denne artikel ar baseret på et interview med Kristian Mikkelsen og Inuit Feet i 2012.