Pilu Lynge


Pilu LyngePilu Lynge blev i første omgang kendt i Grønland, fordi hun i år 2000 havde udgivet et album med gruppen Isummat (Idéer). Hun havde stået for hovedparten af sangene på Isummats album, og blev derfor kendt som både sangerinde, komponist og tekstforfatter i forbindelse med udgivelsen. Allerede dengang bragte Pilu Lynge lokale emner og problemstillinger op i sine sangtekster, f.eks. handlede Isummats tekster om det udbredte problem med selvmord blandt unge i Grønland. Da Pilu Lynge i 2006 havde aftalt at indspille et album under pladeselskabet Atlantic Music, ville hun gerne selv undgå at være i søgelyset, og derfor spurgte hun Kimmernaq Kjeldsen, om hun ville synge numrene.

Kimmernaq var på det tidspunkt relativt ukendt som sangerinde i Grønland. Hun havde deltaget på Stinne Jacobsens soloalbum “Nittaallat” (”Snevejr”), men havde ellers ikke studie-erfaring. Pilu Lynge kendte dog Kimmernaq’s stemme, og derfor blev det Kimmernaq der kom til at synge på udgivelsen.

Samarbejdet imellem Pilu Lynge, Kimmernaq og Atlantic Music’s producer Mik S. Christensen, resulterede i albummet ”Tunissut” (”Gaven”), som udkom i 2006. Albummet indeholdte ti numre, med grønlandske tekster og metaforer som omhandler lokale temaer. På under to måneder solgte albummet til en sølvplade og cd’en har i skrivende stund solgt over 7000 eksemplarer. Pilu Lynge modtog Årets Pris til KODA’s prisuddeling i Grønland samme år, med den begrundelse at hun: ”… med sine flotte kulturelle sangtekster har genfundet grønlandsk kulturarv”.

I de seneste år har Pilu Lynges aktiviteter som sangerinde og sangskriver været begrænsede, grunder personlige problemer. I 2015 optrådte hun dog ved Akisuanerit festivalen i Nuuk, med numre fra hendes bagkatalog.

Denne artikel er baseret på et interview med Kimmernaq Kjeldsen i 2009.