Peand-eL


Peter Lyberth (Peand-eL) er fra Qeqertarsuaq. Hans karriere som grønlandsk rapper, begyndte dog først efter at han var flyttet med sin far til Narsaq. Peand-eL’s interesse for musik blev vakt da han i år 2000 var på Nord Samsø Efterskole, hvor han var med til at lave numre til en musical som blev opført på skolen under titlen ”Absurdistan”. Da han rejste tilbage til Narsaq, kom han i kontakt med Boris Lund, som havde et hjemmestudie i byen. Ifølge Peand-eL var der ikke ret meget andet at lave i Narsaq end at spille musik, og derfor fik han brugt en del tid på det. Sammen lavede Boris Lund og ham nye numre, mens de arbejdede videre på et nummer fra ”Absurdistan”, som med tiden kom til at hedde ”Eqqissitinnga” (”Ro i sindet”). I 2004 var Peand-eL og Boris Lund færdige med en demo-cd med 13 numre og Peand-eL flyttede til Nuuk for at aflevere demoen til Atlantic Music. En time efter at han havde afleveret demoen hos selskabet, ringede direktøren Ejvind Elsner tilbage, og fortalte, at de var interesseret i at udgive musikken. Efterfølgende begyndte Peand-eL at indspille sit debutalbum i Atlantic Musics studie i Nuuk med Mik S. Christensen som producer. Albummet fik titlen ”Eqqissitinnga” og blev udgivet i 2005. Udgivelsen indeholdte 18 skæringer, som alle var på grønlandsk. Ligesom andre rappere havde gjort før ham, bragte Peand-eL sociale problemer op i sine tekster, men emnerne spændte vidt.

Læs også artiklen: Nye tendenser og nye sprog

Albummet blev godt modtaget og nummeret ”Takoqqaarnerit”, hvor Anda Uldum fra bandet DDR synger omkvædet, blev albummets store hit. Peand-eL modtog samme år Koda-prisen og har, siden udgivelsen, givet koncerter i Grønland, Danmark og Holland.

I 2009 udkom Peand-eL’s andet album ”Tarrara” (“Min Skygge”). Der var igen tale om et rap-album med grønlandske tekster, men det var blandet med nogle humoristiske skits. I alt blev det til 22 skæringer på ”Tarrara”, som desuden har en stor mangfoldighed af gæstestjerner. Gennemgående var Uldum brødrene meget involveret i produktionen og albummet blev delvist indspillet i Atlantic Musics studie i Nuuk, hvor Simon Uldum var producer og teknikker. Peand-eL selv og hans eget selskab North-Side Entertainment, stod for produktionen af stort set alle albummets beats. ”Tarrara” formåede ikke at leve op til debutens succes, og i forbindelse med udgivelsen af sit tredje album “Taalliniq”, gik Peand-eL over til Simon Uldums nystartede selskab Frozen Media. “Taalliniq” udkom digitalt i januar 2012, men blev aldrig udgivet fysisk.

Peand-eL er en kunstner, som tænker meget i koncepter. F.eks. er hans plader en del af en selvbiografisk trilogi delt op i fortid – nutid – fremtid. Kunstnernavnet Peand-eL er også et koncept, og Peter Lyberth skelner selv imellem sig selv og Peand-eL. Han har selv forklaret om brugen af navnet: ”… Peand-eL, han kan sige alt det lort han kan om andre, og han kan være kontroversiel. Han kan være sur, han kan være ked af det og alt muligt”.

Peand-eL’s inspirationskilder er internationale navne som Eminem og Dr. Dre, men han er også inspireret af kendte grønlandske navne som Mariina og Rasmus Lyberth, som han arbejdede sammen med på albummet ”Tarrara”.

I skrivende stund er Peand-eL ved at lægge sidste hånd på albummet “Kunngiitsuuffik”, som er et samarbejde med den elektroniske kunstner Uyarakq (Aqqaluk Engell).

Artiklen er basseret på et interview med Peand-eL i 2009