Jenseeraq Olsen


Jenseeraq OlsenJenseeraq Olsen er opvokset i Uumannaq i Nordgrønland. Han er nevø til Peter Leibhardt (Ilaat) og bror til Thomas Lange (Taaq). Disse to guitarister bidrog til Jenseeraqs musikalske opdragelse, om end han primært selv lærte sig at spille guitar. Den musikalske inspiration kom i første omgang mest fra grønlandske rockbands som Taaq og Issarnerit, men i teenageårene blev blikket rettet mere udad mod bands som Metallica og Blink 182.

I 2007 flyttede Jenseeraq til Aasiaat for at gå på gymnasiet, og her dannede han band sammen med guitaristerne Angutimmarik Petersen, Johannes Sigurdsen og bassist Johannes Skarup. Bandet indspillede en demo, som de sendte til Ángo og Peter Olsen. Dette førte til indspilning af Uummats debutalbum ”Tusannga” (”Hør mig”), som blev indspillet af Ángo Olsen og Bent OIe Brandt og udgivet på Peter Olsens pladeselskab Olsen Music i 2010. Under bandets første koncert til Nipiaa Rock Festival, kom Pele Kaspersen med på trommer.

Tittelnummeret ”Tusannga” blev et af albummets helt store hits, men også nummeret ”Aliortugaq” (”Spøgelse”), med gæsteoptræden af rapperen Don Maliko og sangerinden Ikiuna K. Olsen, blev et populært livenummer for gruppen. I 2011 modtog Jenseeraq og Angutimmarik Talentprisen for albummet til Koda Awards.

Allerede i 2011 var Uummat pladeaktuelle igen. Denne gang med albummet ”Toornat Akornanni” (”Hjælpeånder”), som var indspillet i Isit studiet i Aasiaat af Jenseeraq selv, men igen udgivet af Olsen Music. I forbindelse med udgivelsen var der nogle ændringer i bandets besætning. Nukannguaq Sandgreen havde afløst Johannes Skarup på bas, og sangerinden Nive Pedersen var kommet med i bandet. Også dette album bød på en række gæsteoptrædener, bl.a. endnu et besøg af Don Maliko på albummets tittelnummer.

Læs også artiklen: Polar Punk-Rock from the Heart of Northern Greenland

I årene efter udgivelsen af ”Toornat Akornanni” var der en række koncerter med Uummat, men Jenseeraq var flyttet til Sisimiut, hvor han i en periode levede som værtshusmusiker, og i 2012 indspillede han soloalbummet ”Qaammatip Tungaanut” i Atlantic Musics studie i Hvidovre. Jenseeraq stod selv for den primære sangskrivning og indspilning af diverse instrumenter på albummet, men Angutimmarik og Pele fra Uummat bidrog også. Udgivelsen bevægede sig dog væk fra pop-punk lyden på Uummats albums, og mere i retning af blød pop-rock. Ikke desto mindre blev ”Qaammatip Tungaanut” velmodtaget og Jenseeraq modtog årets pris til Koda Awards i 2013 for albummet. Tiden efter udgivelsen bød også på en række koncerter med solo-projektet.

Jenseeraq til Grønland i Tivoli 2012. Fra venstre: Ludvig Olsen, Jacob Froberg, Steen Olsen og Jenseeraq.

Jenseeraq til Grønland i Tivoli 2013.

Fra venstre: Ludvig Olsen, Jacob Froberg, Steen Olsen og Jenseeraq.

Artiklen er basseret på et interview med Jenseeraq Olsen i 2011.