Tupaarnaq


Sangerinden Tupaarnaq Mathiassen er kendt for en række musikudgivelser i Grønland, som bliver betegnet som pop og dance, og som primært er rettet imod det unge publikum.

På udgivelsen ”Zedna” (“Havets moder”) fra 2001, sang Tupaarnaq numrende ”Misigissavat” (”Du føler det”) og ”Igalaat ilusimasut” (”Duggede ruder”). Samme år som Zedna blev indspillet, lagde Tupaarnaq vokal på udgivelsen ”Northern Light”, som indeholdte 10 engelsksprogede numre der var lavet af Atlantic Musics producer Mik S. Christensen. Som solist har Tupaarnaq primært gjort sig bemærker med soloalbummet ”Illit” (“dig”) fra 2003. Mik S. Christensen var igen hovedmanden bag musikken, mens de grønlandske tekster var skrevet af Simon Uldum. Desuden bidrog Angu og Anda Uldum på udgivelsen, som formåede at sælge over 5.000 eksemplarer, og skrive sig ind i den grønlandske populærmusikhistorie med hits som ”Inunnguaq” og titelnummeret ”Illit”.

Der ud over har Tupaarnaq gæsteoptrådt på forskellige udgivelser, blandt andet på DDR’s første album ”Siulleq”. Her sang hun med på albummets afsluttende nummer, som er et disko remiks af pladens andet nummer ”Qiimaneq”.  Tupaarnaq var desuden at finde imellem ansigterne i Julies Allstars kor under TV2’s udsendelser i 2010, og hun har fungeret som korsanger for kendte grupper som Qarsoq og Aalut.