Prussic


Chilly Fridays trommeslager Alex Andersen blev, i tiden efter han havde oprettet sit eget pladeselskab Beat! Productions, ansat af ungdomsklubben Alleq i Nuuk, til at undervise brugerne i at lave videoproduktioner. Nogle af de unge som dukkede op lavede rap-musik, og derfor opstod ideen om at de skulle lave en musikvideo til deres egen musik. En gruppe på tre unge indspillede et nummer i Alex Andersens Ding Dong Studio, og dette udviklede sig til rap-gruppen Prussic, bestående af Taatsi Højgaard, Maasi Pedersen og Kunuk Kleist.

Alex Andersen stod for produktionen af gruppens album ”Misiliineq Siulleq” (”Den første prøve”), som blev udgivet på Beat! Productions i 2003. Teksterne var på grønlandsk og de var i høj grad en opsang til den ældre generation, hvor Prussic kritiserede den måde hvorpå den ældre generation styrede samfundet og behandlede deres børn. Budskaberne blev leveret meget direkte, og en del af gruppens kritik var baseret på egne erfaringer. Pladen var således en vigtig del af 00’ernes tendens til at talesætte sociale problemer igennem populærmusik og derved bryde med en tradition for tabu omkring disse emner i Grønland. ”Misiliineq Siulleq” solgte over 4000 eksemplarer, hvilket er ret usædvanligt for et grønlandsk rap-album, og Prussic modtog kodaprisen i 2004 for udgivelsen.

Maasi Pedersen lavede efterfølgende soloalbummet ”Maasi”, som kom nærmere ind på hans personlige oplevelser fra sin barndom, og han optrådte desuden sammen med Kunuk Kleist på Ole Kristiansens femte album ”Kikiak”.