Zikaza


zikaza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zikaza blev dannet i midten af 80’erne i Århus. Forsangeren og guitaristen Siiva Fleischer er den eneste gennemgående person i bandets historie. Zikaza har udgivet fire albums med en besætning af forskellige danske og grønlandske musikere. Det første album var ”Zikaza” fra 1985, herefter fulgte ”Miki Goes to Nuussuaq” fra 1988, ”Saava Mumingalu” (”For og bagsiden”) fra 1990 og ”Assit” (”Netmave”) fra 1996. Efter indspilningen af det sidste album flyttede Siiva Fleischer tilbage til Nuuk, efter at have været bosat i Danmark i en årrække, og Zikaza blev sat på standby. I 2005 startede han gruppen op igen med en besætning af lokale musikere fra Nuuk, og Zikaza har løbende været koncertaktuelle siden.
Ifølge gruppens egen hjemmeside er andet album ”Miki Goes to Nuussuaq” det bedst sælgende album i Grønlands historie.

Siiva Fleishers karakteristiske vokal er et af de primære kendetegn ved Zikazas musik, men også gruppens omfattende brug af blæserinstrumenter får musikken til at skille sig ud fra andet grønlandsk musik, hvor blæseinstrumenter er et relativt sjældent element.
Zikaza er stadigvæk et enormt populært band i Grønland i dag, til trods for at gruppen ikke har udgivet et album siden 1996.