John G. Sandgreen


John G. Sandgreen er oprindeligt fra Qasigiannguit, men flyttede med sine forældre til Nuuk i 1992. Hans offentlige musikkarriere startede med udgivelsen af albummet “Anaana Qujanaq” (”Tak mor”), som udkom på Alex Andersens pladeselskab der på daværende tidspunkt havde skiftet navn fra Beat! Productions til Ice Music. Pladen var lavet under navnet Jospal-G, hvilket dækkede over John G. Sandgreen og Palu Geråe (Palu-G). Senere stod John G. Sandgreen i spidsen for en anden rap-udgivelse på Ice Music under navnet F.E.A.T. Albummet var lavet af en håndfuld unge rappere, bl.a. Palu-G men også rapperen Malik Egede (DonMaliko) var en del af holdet bag F.E.A.T. Kort tid efter udgivelsen, udgav DonMaliko et soloalbum med titlen ”Sinnattupiluk” (”Mareridt”) på Ice Music. I forhold til Jospal-G’s mere følsomme stil, dyrkede DonMaliko et gangsterimage både visuelt og tekstligt. John G. Sandgreen og Palu-G deltog dog også på pladen, som medførte at DonMaliko fik KNR’s pris for at være ”Årets nye navn” i 2007. I 2008 fortsatte samarbejdet imellem de tre rappere med albummet ”Silarsuaq Nutaaq” (”Den nye verden”), der blev lavet under navnet Jospal-G Feat DonMaliko. Sangerinden Ikiuna Olsen, som er kendt fra gruppen Olsen Kids, deltog desuden på albummet. Hun var også med på scenen til Koda-awards i Sisimiut i 2009, hvor holdet modtog Kodas talentpris for udgivelsen.

I 2010 var John G. Sandgreen igen pladeaktuel, denne gang som frontfigur i gruppen Sussat! (De er ligegyldige!), med albummet “Sila Qaammareerpoq” (“Udenfor er det lyst”) som blev udgivet af Atlantic Music. John G. Sandgreen havde selv stået for indspilningerne i sit hjemmestudie, men han havde fået hjælp fra forskellige musikere, bl.a. den meget anerkendte guitarist Villads Sandgreen (Liima Inui m.fl.). “Sila Qaammareerpoq” var overraskende nok ikke en rap-plade, men i en stilart som John G. Sandgreen selv, i en udtalelse i avisen Sermitsiaq, har betegnet som: ”Traditionel grønlandsk musik”. Sermitsiaqs anmelder har forsøgt at identificere stilen som noget i retningen af ”… ældre grønlandsk country-inspireret musik”.  Sermitsiaqs anmelder var lunken overfor udgivelsen, men cd’en opnåede hurtigt stor kommerciel succes med efterfølgende turnéer på kysten i Grønland. I maj 2011 udgav Sussat deres 2. album “Asaneruleraluttuinarsinnaarpasippakkimmi”.

I 2013 stod John G. Sandgreen bag albummet “Unnuaru” (“I nat”) med den kvindelige solist Rina. I 2014 var Sussat igen albumaktuelle med albummet “Pinniissalikaartunnguugaluarlutit”. Selvom de senere udgivelser ikke er nået op på debutalbummet “Sila Qaamareerpoq” i salgstal, har John G. Sandgreens udgivelser fortsat et godt tag i det grønlandske publikum. Sussat må siges at være et af de mest populære grønlandske bands i nyere tid.