G-60


G-60 og teknikker Kim Larsen i Qilaat-music’s studie i Nuuk januar 1987. Fra venstre: Hans Rosenberg, Aqqa Johansen, Kim Larsen (i forgrunden), Eigil Petersen (i baggrunden), Tuka Lynge og Jacob Johansen

G-60 var et af de mest populære rockbands i Grønland i slut 80’erne og 90’erne. Gruppen blev dannet i Nuuk i 1983 i konstellationen: Eigil Petersen: Guitar og sang, Jacob Johansen: Guitar, Pele Madsen: Keyboards, Mike Holm: Bas og Hans Rosenberg: Trommer. Gennem årene har gruppens konstellation ændret sig meget grundet praktiske omstændigheder og interne stridigheder. Gruppens gennemgående figur er guitarist, sanger og sangskriver Eigil Petersen som på flere områder er en markant person i Grønlands musikhistorie. Adskillige af Grønlands mest aktive musikere har været med i G-60, og flere af disse deltog også i perioder i Nuuk-gruppen Simik.

I bandets første leveår havde gruppen ikke noget navn, men navnet G-60 opstod omkring samtidig med at gruppen fik, den nu kendte sanger og sangskriver, Ulf Fleischer med som forsanger i en periode, før Eigil Petersen igen overtog rollen som gruppens forsanger. Navnet G-60 er en reference til G-60 udvalgets betænkning, som var en del af den stærkt udskældte moderniseringspolitik, der ofte omtales som – daniseringen. En politik der blev indført i Grønland efter landet blev et amt i Danmark i 1953. Bandet G-60 blev generelt anset som et nationalpolitisk band med politiske tekster, i en tid hvor den mere direkte politiske musik i Grønland var i tilbagegang. I forhold til gruppens lyd, bliver G-60 til gengæld anset for et nyskabende band for deres tid.

Der gik nogle år fra G-60 var blevet dannet, til gruppen for alvor fik fat i publikum i Nuuk. Under de mange musikkonkurrencer der fandt sted i Nuuk i perioden, formåede G-60 at opnå meget forskellige placeringer, men da bandet i 1985 vandt by-mesterskabet i rock, var gruppens popularitet slået fast.

I perioden efter by-mesterskabet kom Aqqa Johansen, som senere skiftede navn til Enoch Aqqa Nielsen, med på keyboard i stedet for Pele Madsen. Aqqa Johansen havde blandt andet tidligere spillet med Nuuk-gruppen Qarsoq.

Efter tre år med koncerter og mindre udgivelser, som f.eks. gruppens bidrag på samlingen ”N.N.P. 86”, indspillede G-60 et selvbetitlet album i Qilaat-musics studie i Nuuk fra november 1986 til januar 1987 med Kim Larsen som teknikker. Her kom Tuka Lynge med på bas i stedet for Mike Holm. Tuka havde, ligesom Mike Holm, spillet for Simik, men havde også været værtshusmusiker på Kristinemut (Mutten) i en længere periode. Tuka bistod desuden Kim Larsen med teknikken.

G-60’s musik havde allerede et anseeligt publikum da LP’en udkom i 1987 og albummet blev en succes. Kort tid efter udgivelsen ændredes konstellationen i G-60 dog igen. Michael Hansen erstattede Jacob Johansen på guitar og Heidi Larsen kom med på vokal. Aqqa Johansens exit blev dækket ved, at Tuka Lynge gik over til at spille keyboard med basakkompagnement. I denne konstellation var G-60 med til at indspille nummeret ”Innuneq” (”Livet”) til musicalen ”Paarisa band” (”Lad os passe på hverandre – band”) som Ulf Fleischer stod for. Udgivelsen blev lavet som en HIV/AIDS kampagne og var støttet af Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse i Grønland, der også kaldes Paarisa. Indspilningerne foregik i 1988 i pladeselskabet ULO’s studie Aqisseq i Aasiaat.

Efter godt et år på lavt blus, udgav G-60 i starten af 1990 albummet ”Namminersorneq” (”Selvstyre”) på Qilaat-Music. Albummet var finansieret af Grønlands Hjemmestyre, i forbindelse med hjemmestyrets 10 års jubilæum i 1989. I forbindelse med udgivelsen fik gruppen igen ny besætning. Eigil Petersen var fortsat sanger og guitarist i gruppen og Aqqa Johansen var tilbage på keys. Jakob Søltoft var kommet med på guitar, og Tuka Lynge, som havde forladt gruppen, blev erstattet af Jorsi Sørensen der var kendt fra gruppen Inua. Hans Rosenberg, som var flyttet til Danmark, blev erstattet af Ove Heilmann på trommer.

I 1997 udkom G-60 med albummet ”Kinauvit?” (”Hvem er du?”), som blev gruppens sidste egentlige album. Musikken var indspillet og udgivet gennem Sermit Records, som var Eigil Petersens eget pladeselskab efter han havde købt Qilaat-music af Per Berthelsen. Eigil Petersen, Jakob Søltoft og Jorsi Sørensen var gengangere fra den forrige udgivelse, men de blev denne gang suppleret af sangerinderne Nina K. Jørgensen, Julie Berthelsen og hendes søster Krissie Berthelsen, hvoraf Nina og Julie senere blev to af Grønlands absolut største sangerinder. Keyboardspilleren Lars Peter Stubkjær deltog desuden på ”Kinauvit?”.

I 2009 udkom et album med genindspilninger af G-60 numre, med titlen ”Namminiilivinneq” (”Selvstændighed”) på pladeselskabet Ice Music. G-60 er aldrig blevet formelt opløst og bandet har løbende spillet koncerter i forskellige konstellationer.

Artiklen er basseret på et interview med Hans Rosenberg i 2010, samt et interview med Kim Larsen i 2011.