Julie


Julie Berthelsen er en af de få grønlandske sangere, som har formået at skabe sig en karriere udenfor Grønland. Hun brugte TV2’s talentshow Popstars som springbræt til denne karriere, hvilket selvfølgelig kan ses som en genvej, men det er værd at nævne, at det er uhyre sjældent, at musikere som deltager i denne type konkurrencer, efterfølgende opnår en længerevarende musikkarriere. Julie har formået at leve som professionel sangerinde siden 2002, og i skrivende stund, hvor hun ikke sælger cd’er i samme omfang som tidligere, har hun gjort sig bemærket som film- og tv-skuespillerinde, samt som tv-værtinde i Danmark og Grønland.

Julie er født i Århus i 1979, men er opvokset i Nuuk sammen med sin mor, søster og bonusfaderen Per Berthelsen. Han er kendt som; den ene forsanger i nationalklenodiet Sume, som stifter af partiet Demokratiit (Demokraterne) og som politiker for partiet Siumut (Fremad).

Julies musikkarriere begyndte allerede at tage form, da hun gik på gymnasiet i Nuuk. Her mødte hun sangerinden Nina Kreutzmann Jørgensen og sammen indspillede de børne-cd’en ”Arnajarak”. Således begyndte de to sangerinder et samarbejde og venskab, som har haft væsentlig betydning for den grønlandske populærmusikscene.

I gymnasietiden dannede Nina og Julie et band sammen med Ninas kommende mand Malik Olsen og Julies daværende kæreste Nuka V. Berthelsen. Gruppen deltog i 1998 i teatergruppen Silamiuts musical ”Sarsuasut” (”De forbipasserende”). Musikken til stykket var skrevet af forskellige grønlandske sangskrivere og blev spillet at Ole Kristiansen Band. Numrene blev efterfølgende udgivet på en cd, som blev en kommerciel succes. Nummeret ”Qamani” (”Derinde” red. i hjertet), som Julie synger på cd’en, blev en klassiker indenfor grønlandsk populærmusik. Efter udgivelsen af ”Sarsuasut”, var gruppen på turné i Grønland, Island og Danmark med medlemmerne af bandet Mechanics In Ini som backing-band.

I 1999 flyttede Julie og Nuka til Danmark for at studere, men året efter var Julie og Nina igen album-aktuelle, sammen med nogle af Grønlands øvrige kendte sangerinder, med udgivelsen ”Zedna” (”Havets Moder”). Sangene på cd’en var skrevet af Isak Møller og det var Melos Records som stod for udgivelsen. ”Zedna” blev en stor succes med et salg på over 8000 eksemplarer, hvilket er en sjældenhed i Grønland.

Læs også artiklen: De grønlandske divaer

I 2002 gik Julie til audition på TV2′s talentshow Popstars, hvor hun nåede helt frem til konkurrencens finale men kom på andenpladsen. Jon Nørgaard gik med førstepladsen og alt hvad det indebar, men i årende efter var det Julie som havde skred i karrieren. Efter Popstars udgav hun albummene ”Home” i 2003 og ”Julie” i 2004. Især hendes første album ”Home” solgte rigtig godt, og hendes andet album ”Julie” formåede at vinde hende tre priser: ”Årets danske sangerinde”, “Årets nye danske navn, og “Årets danske pop udgivelse” til Danish Music Awards i 2004. I 2008 udgav Julie albummet ”Asasara” (”Min elskede”). Trods den grønlandske titel var albummet primært på engelsk, men Julie og Per Berthelsen havde sammen skrevet det Grønlandske titelnummer, som optræder diskret til sidst på albummet. Tendensen til et faldende cd-salg efter eksponeringen i Popstars fortsatte dog ved ”Asasara” og også ved 2009 udspillet ”Lige Nu” hvor sangene primært var på dansk.

I foråret 2010 stillede Julie igen op til en musikkonkurrence på tv. Denne gang var det TV2’s lidt mere stilfærdige Allstars konkurrence, hvor fire kor fra fire forskellige byer stillede op for at dyste om 250.000 kr. til et velgørende formål. Julie stillede op for Nuuk og Grønland med et kor bestående af grønlændere og personer med tilknytning til Grønland. Hun skulle bruge to solister til sit kor. Allerede inden der blev afholdt auditions havde Julie spurgt Nina, om hun ikke ville dukke op. Nina takkede i første omgang nej, men da Julie sad i Katuaq (Grønlands kulturhus) og lyttede til de fremmødte, dukkede Nina alligevel op. Sammen med Mads Lumholt, som i en årrække har dirigeret Aavaat koret, kom Nina til at danne fortrop i Julies Allstars kor.

Allstars 2010 rullede første gang henover skærmen i april måned, og allerede fra første program var det tydeligt, at Julies kor stod stærkt i konkurrencen. Dette indtryk blev der ikke rykket ved gennem programserien, og Julies kor gik af med sejren efter at have vist en overbevisende musik- og scenepræstation, som bestod af en blanding af grønlandsk, dansk og global kultur.

Julie spildte ikke tiden efter Allstars sejren, men var allerede ude med et nyt album med titlen ”Closer” i september 2010. Som album-titlen antydede, var der lagt op til en intim stemning på numrene der bestod af en blanding af engelske, danske og grønlandske sange. De fleste af numrene var kendte i forvejen, enten fra Julies tidligere udgivelser eller fra Per Berthelsens bagkatalog af kendte og elskede grønlandske numre. Der blev dog også plads til et par nye numre på udgivelsen, som primært var instrumenteret med et simpelt akustisk setup uden trommer. Nina og Mads Lumholt var blandt de gæsteoptrædende på albummet og Julie var selv med til at producere albummet.

I 2013 udgav Julie singlen Butterfly som del af an antimobbe-kampagne.

I 2015 udgav Julie opskrift- og livsstilbogen “Sund Balance”.

Julie Berthelsen danner privat par med håndboldspilleren Minik Dahl Høegh.