Nina


 

Nina Kreutzmann Jørgensen er født i 1977 i Nuuk. I en tidlig alder blev hun en kendt sangerinde i Grønland, og hun er fortsat en af Grønlands mest populære sangerinder. I bladet ”greenland today” blev hun i 2009 omtalt som Grønlands Rock Mama. Nina er uddannet folkeskolelærer. Hun er gift med sanger og guitarrist Malik Olsen. De to mødte hinanden, mens Nina gik på gymnasiet i Nuuk, hvor de også mødte sangerinden Julie Berthelsen. Sammen med Ninas ven fra folkeskolen Nuka V. Petersen dannede de fire en sanggruppe bakket op af Malik på akustisk guitar. Gruppen fik aldrig rigtig et navn, men sang engelske og grønlandske klassikere flerstemmigt ved forskellige lejligheder. I 1998 begyndte gruppen på en live indspilning sammen med Ole Kristiansen Band. Indspilningen var en slags musical af teatergruppen Silamiut (”Folk der bor udenfor”), baseret på sange skrevet af forskellige grønlandske musikere. Udgivelsen fik navnet ”Sarsuasut” (”De forbipasserende”) og blev en succes med efterfølgende turné i Grønland, samt koncerter i Island og Danmark.

Fra 1995 indspillede Nina desuden musik i forskellige sammenhænge ofte i selskab med Julie. F.eks. deltog de på børne-cd’en ”Arnajaraq” i 1997, og de indspillede musik for partiet Siumut (Fremad). Senere indspillede Nina også musik for partiet Atassut (Samhørighed). Nina og Julie sang også kor for nogle af de kendte ældre grupper, f.eks. Qarsoq, Nuutit og G-60.

I 1997 udkom gruppen Qulleq (”Lys/tranlampe”) med deres første egentlige album ”Qulleq ilissinnut” (”Qulleq til jer”) på Melos Records med Nina som forsanger. Pladen var baseret på sange skrevet af guitaristen Peter Møller-Lynge. Qulleq med Nina i front blev en meget populær gruppe i Grønland. Nina medvirkede på i alt 3 albums med gruppen, som havde skiftende forsangere efter Ninas exit.

I sommeren år 2000 var Nina til audition hos den islandske sangerinde Björk, som ønskede at have et grønlandsk kor med på sin ”Vespertine” tour. Nina blev optaget i koret og fik en kort solo i showet, som var på verdensturné i 2001,

2001 var også året, hvor albummet ”Zedna” blev indspillet. Cd’en var sammensat af sange sunget af nogle af Grønlands mest populære sangerinder, hvilket bl.a. inkluderede Nina og Julie.

Læs også artiklen: De grønlandske divaer

I 2003 begyndte Nina at arbejde på en soloplade i samarbejde med Atlantic Music, men graviditeter og uenigheder om forholdene omkring indspilningen gjorde, at pladen først blev færdig i maj 2008 efter indspilning og samarbejde med Mik S. Christensen i Atlantic Music’s studie i Danmark. Cd’en indeholder numre skrevet af Kaali Olsen, Siiva Fleischer og andre kendte sangskrivere, men også Nina, Malik og Julie har bidraget med numre på solopladen ”Eqqissineq” (“Ro“).

I 2008 og 2009 turnerede Nina i Grønland og Danmark med pladens numre. ”Eqqissineq” modtog guld i Grønland i 2009, hvilket dengang svarede til 6.500 eksemplarer.

I 2010 var Nina forsanger for Julie Berthelsens kor, sammen med Mads Lumholt, under TV2’s program Allstars, hvor kor fra forskellige postnumre i rigsfællesskabet dystede om en pengepræmie til et velgørende formål. Julies kor vandt konkurrencen, og efterfølgende optrådte Nina nogle gange sammen med dele af dette kor.

I skrivende stund er Nina langt i arbejde med et solo-album, hvor hun selv har stået for den primære sangskrivning i samarbejde med forskellige co-writers. Albummet er opsigtsvækkende i det, at teksterne er på dansk, hvilket ellers er uhørt i den grønlandske musikscene.