Sonnet


Sonnet var et Nuuk baseret band, som var aktivt fra 2002 til 2008 og bestod af kernemedlemmerne Pilu Grønvold, Kristine Thomsen, Mikael Mortensen og Anders Berthelsen. Gruppen blev dannet af guitarist og sangskriver Pilu Grønvold, efter at han var begyndt at skrive sange og indspille dem sammen med sin daværende kæreste Kristine Thomsen som sanger. På det tidspunkt gik Pilu Grønvold på IT-administratoruddannelsen på handelsskolen i Nuuk, og gennem en medstuderende mødte han Anders Berthelsen, som tidligere havde været trommeslager i Mechanics In Ini.

Da Anders Berthelsen hørte Pilu Grønvold og Kristine Thomsens indspilninger, opstod ideen om at starte et band. Anders Berthelsen kendte i forvejen Pilu Grønvolds medstuderende Mikael Mortensen, fra fælles bekendtskaber, og vidste at Mikael Mortensen spillede guitar, men han kom med i Sonnet som bassist.

I 2005 deltog Sonnet i en talentkonkurrencen Nipi (Lyd). Konkurrencen blev afholdt på Godthåb Bryghus, og præmien var en pladekontrakt med pladeselskabet Atlantic Music. Gruppen spillede tre engelske numre til konkurrencen og blev valgt som vindere af et dommerpanel, som bestod af to til lejligheden indhentede danske musikfolk og Ejvind Elsner fra Atlantic Music. Dermed fik Sonnet en kontrakt med Atlantic Music, på at indspille et album. Resultatet blev cd’en ”Unnuaru” (”I nat”), som indeholder seks grønlandske og fire engelske numre. Under udarbejdelsen af albummet, opfordrede Ejvind Elsner gruppen til at indspille flere grønlandske numre end de egentlig oprindeligt havde tænkt sig, fordi Atlantic Music har haft bedst erfaringer med grønlandsksprogede udgivelser. Til trods for dette, var det et par af de engelske numre, som blev spillet mest på radioen efter udgivelsen. Anders Berthelsen producerede desuden en musikvideo til nummeret ”Tracing the Sun”, som kom i rotation på KNR.

Gruppen betegnede selv deres musik som ”Britpop blandet med grønlandske sange” og AG’s begejstrede anmelder kaldte gruppen for ”En del af genereationsskiftet”. Alligevel solgte ”Unnuaru” kun omkring tusinde kopier og kunne derfor ikke betegnes som en kommerciel succes.

Samme år som ”Unnuaru” blev udgivet, gik Pilu Grønvold og Kristine Thomsen fra hinanden og selvom bruddet ikke umiddelbart førte til at Sonnet blev opløst, blev bandets eksistens yderligere kompliceret, da Kristine Thomsen flyttede til Ilulissat. Sonnet spillede bandets sidste koncert i 2008.

I 2010 dannede Pilu Grønvold bandet ‎Qaammataasat (Satelliter), som i 2011 udgav albummet “Sinnattut” (“Drømme“) på Atlantic Music.