The Eskimos


The Eskimos er det bedst kendte band fra den første bølge af rock’n’roll-bands i Grønland. Bandet blev dannet i sommeren 1964 i Nuuk med besætningen: Barselaj Danielsen på vokal og guitar, Jakob Petersen på guitar, Johannes Jonassen på bas og Peter O. Petersen på trommer. Bandets to gennemgående medlemmer Barselaj Danielsen og Peter O. Petersen havde spillet sammen siden 1963.

Peter O. Petersen blev født i Nuuk i 1945. Han spillede trommer for Grønlands Radios pause-jazzgruppe Radiorytmikkerne i et års tid, efter at han var flyttet fra bopladsen Illorsuit tæt ved bygden Kapisillit, hvor han var vokset op, og tilbage til Nuuk for at uddanne sig i 1962.

Barselaj Danielsen blev født i 1943 i byen Ittoqqortoormiit i Nordøstgrønland. Begge hans forældre døde da han var lille, hvorefter hans ældre søskende overtog forsørgelse af familien. Barselaj var et af de børn som i 1951 kom på børnehjemsophold i Danmark og senere i en periode kom i pleje hos en dansk familie, for så igen i 1952 at blive flyttet tilbage til Grønland, denne gang på et børnehjem i Nuuk. Denne historie er beskrevet i Tine Brylds bog ”I den bedste mening”, hvor der findes et kapitel om Daniel Barselaj Danielsen. I Louise Friedbergs film “Eksperimentet” fra 2010, som er basseret på denne historie, synes drengen ved navn Daniel at repræsentere Barselaj Danielsens historie.

Barselaj havde gået på realskolen i Nuuk, hvor det var muligt at få noget uformel musikundervisning, og han var i disse år begyndt at optræde med numre af Elvis, Cliff Richard og danske pigtrådsgrupper. En aften i 1963, hvor han optrådte alene på kaffebaren Aleqamut i Nuuk, fik han spontant overtalt Peter O. Petersen til at gøre ham selskab på trommer, og dermed var de første sten lagt til fundamentet i The Eskimos.

Læs også artiklen: Fra vaigat til The Eskimos – Populærmusikken kommer til Grønland

Der var en række rock’n’´roll grupper i Nuuk i midt 60’erne. De samledes til musikkonkurrencer i forsamlingshuset, som blev arrangeret af ungdomsbladet ”Uunngortoq” (red. navn på nordbohøvding fra et grønlandsk sagn) to gange årligt. The Eskimos var dog den mest populære af dem, formegentlig fordi gruppen blandede deres engelsksproget rock’n’roll hits, som var inspireret af grupper som The Ventures, The Shadows og The Beatles, med lige dele kendte kalattuut numre (red. traditionel grønlandsk dansemusik). Desuden sluttede gruppen ofte deres koncerter af med at Peter sang sangen ”Ulloq naavoq tarrereerpoq seqineq” (“Dagen er slut og solen er forsvundet”). Derved tilfredsstillede bandet de forskellige behov hos et publikum som bestod af alt fra Nuuk borgere, over sømænd på landgang, til japanske turister.

The Eskimos var en uhørt aktiv gruppe i Nuuk i midt 60’erne. Bandet havde mere eller mindre fast hyre tre til fire timer alle hverdagsaftener undtagen mandag på kaffebaren Aleqamut. I weekenden blev koncerterne ofte rykket til forsamlingshuset hvor der var bedre plads.

Ud over de mange koncerter i Nuuk, var The Eskimos på turné til byerne Maniitsoq, Sisimiut og Kangerlussuaq.

I 1965 hyrede Grønlands Indkøbsring The Eskimos til at indspille to EP’er under købmandsforeningens udgivelsesselskab Kajak, som tidligere havde udgivet musik med Vaigat-orkestret. Indspilningerne blev lavet af Grønlands Radio som to-spors indspilninger i sommeren 1965. I året op til indspilningerne havde Jakob Petersen og senere Johannes Jonassen forladt gruppen, og indspilningerne og den efterfølgende turné blev derfor gennemført med brødrene Jonas og Jonathan Berthelsen på henholdsvis guitar og bas.

De to EP’er indeholdte hver fire numre. Samlet set repræsenterede numrene gruppens repertoire af internationale rock’n’roll hits og kalattuut, men ingen af de mere stille numre fra gruppens repertoire kom med på udgivelserne. Det var kun nummeret ”Jacob” fra indspilningerne, som var forfattet af The Eskimos.

Det var en national begivenhed da EP’erne blev udgivet i 1966, og musikken blev ved denne lejlighed spillet i radioavisen. Begge plader udsolgte deres oplag på 5000 kopier.

I oktober 1966 rejste Barselaj til Ikast for at gå på Den Grønlandske Handelsskole, og Jonathan Berthelsen rejste også til Danmark for at uddanne sig. The Eskimos var dermed opløst, selvom den tilbageværende del af gruppen spillede frem til 1968 under et andet navn og med Loth Jensen som forsanger og guitarist

Under sit ophold på Den Grønlandske Handelsskole, blev Barselaj kæreste med en dansk pige ved navn Henny. Forholdet holdt ham i Danmark indtil 1969, hvor de sammen flyttede til Aasiaat. Her dannede Barselaj igen et band som underholdte på et hotel i weekenderne. Efter 2 år i Aasiaat flyttede Barselaj og Henny tilbage til Danmark, hvor de blev gift og fik deres første barn. Efter et skænderi i de første dage af året 1975, hvor Henny var gravid med deres 2. barn, forlod hun sammen med deres datter hjemmet i et par dag. Da hun vendte tilbage, var en ambulance ved at hente Barselajs lig. Han havde hængt sig selv efter deres skænderi.

Peter O. Petersen vedblev med at være en aktiv personlighed i det grønlandske kulturliv. Han gjorde sig senere bemærket med udgivelserne “Oqaatsivut Ataavariit” (”Lad vort sprog bestå”) i 1981 og “Kiguserigama” (“Jeg har tandpine”) i 1982, som blev distribueret af Qilaat Music. Han var desuden i en periode primus motor for amatørteaterforeningen NAIP. I starten af 2013 var Peter O. Petersen igen albumaktuel med albummet “Kalaallinaasiit” (“Grønlandsk igen”), som blev udgivet af Atlantic Music.

I forbindelse med interessen for dansk Pigtrådsmusiks historie, er der blevet lavet genudgivelser af The Eskimos musik. EP’erne er blevet udgivet samlet som LP og Frost Records udgav numrene på CD i 2005.

Denne artikel er basseret på et interview med Peter O. Petersen i 2012. Der er desuden hentet information fra Tine Brylds bog ”I den bedste mening” og fra hjemmesiden http://www.dk-rock.dk/dkesk.htm.