Ole Kristiansen



Ole Kristiansen er født i 1965 og debuterede i 1989 med albummet ”Isimiit iikkamut” (”Fra øjet til væggen”) på pladeselskabet ULO. En musikvideo til albummets store hit “Zoo inuillu” (“Zoo og mennesker”) fik spilletid på MTV og fangede interesse hos Australiens aboriginal-befolkning. Ole Kristiansen har siden udgivet en række albums, hvoraf det seneste er albummet ”Qasapi-p ullua kingulleq” (”Qasapi’s sidste dag”) fra 2012. Albummet er baseret på Villads Villadsens episke tekst om nordboernes sidste kamp mod grønlænderne, og Ole Kristiansen har skrevet musikken som samtidig har dannet fundamentet for en teaterkoncert af samme navn.

Ole Kristiansens debutalbum har ifølge Atlantic Music solgt over 10.000 eksemplarer, men også “Pop uummataarufimmi” (“Pop i hjerteløsheden”) fra 1991 har opnået stor popularitet og affødt flere Ole-klassikere. I 1997 kom albummet ”Ullungullu illungullu inuuningullu tumerparpaartoralugit” (”Med trommeakkompagnement til vore dage, vore huse og vore liv”) og i 2004 udkom ”Qaqqat asiilasuut” (”De rummelige fjelde”). I 2007 udkom Kikiak (”Søm”).

Ole Kristiansen er hyldet i Grønland for sit tekstunivers og sine metaforer. Han er blevet tilskrevet hovedrollen i et skift indenfor grønlandsk populærmusik, fra primært at behandle politiske temaer som f.eks. det dansk-grønlandske forhold, hvilket Sume, Piitsukkut og Inneruulat i høj grad gjorde, til at synge mere intimt om eksistentielle spørgsmål i forhold til livet i Grønland.

Læs også artiklen: Fra antiimperialisme til eksistentialisme

I maj 2009 fik Ole Kristiansen overrakt Æresprisen ved KODA’s prisuddeling. Begrundelsen for valget af Ole Kristiansen var, at han i en årrække havde udmærket sig særligt indenfor grønlandsk musik.

Ole Kristiansen har, trods sine grønlandske tekster, formået at sælge nogle tusinde albums udenfor Grønland.

Birgit Kleist Pedersen fra Ilisimatusarfiks (Grønlands universitets) afdeling for Sprog, Litteratur og Medier har bidraget til denne artikel.

Artiklen trækker desuden på Karen Ramsøes artikel i Neriussaaq nr. 2, 2005, s. 8. ”Ole Kristiansens lyrik”